brawijaya house

Posted on 12 October 2009

0


Project: Renovation

Size: 600  sqm

Location: Jalan Brawijaya 2, South of Jakarta, Indonesia

Design team:

-Andrew Tirta

-Brahmantia Iskandar Muda

The brief includes the following packages: exterior, landscape, and interior.

existing, view from across the road

existing, view from across the road

proposal, view from across the road

proposal, view from across the road

existing, porch

existing, porch

proposal, porch

proposal, porch

the living room

the living room

There’s a fascination from the client towards cars.  We tested the idea to use aerodynamic forms and fibre glass as our main material for one of the rooms.  Obviously there is inpiration from Zaha’s Puerta America here.

without sharp edges

Another idea was proposed to have fully expandable elements in the room.  Beds would be foldable, storages & dispays can be fully covered, and bathtub is concealed beneath floor level.

expanded

collapsed

The client also has a hobby collecting designer toys.  He would like these to be displayed in the room.  There was also a request for a subtle lighting feature.  So we looked into this integrated element of lighting and display.

integrated feature

This feature was designed using Grasshopper in Rhinoceros, where a number of boxes were scattered randomly across our designated wall, and a curve would serve as an attractor.  A value would define the strength of the attractor, the box length, and its extrusion.

curve attracting feature elements

lighting feature on exposed concrete

0911_room02